De ce a fost ASASINAT fratele lui Kim Jong-Un

Fratele vitreg al preşedintelui nord-coreean Kim Jong Un considera că în ţara sa e nevoie de reforme şi avea curajul de a-şi exprima opiniile, a declarat vineri un jurnalist japonez care a scris o carte pe această temă, relatează AFP.

Jurnalistul Yoji Gomi de la Tokyo Shimbun spune că a avut numeroase discuţii cu Kim Jong-Nam, asasinat luni pe aeroportul din Kuala Lumpur, scrie agerpres.ro.
'Chiar dacă ştia că se expune unui pericol, voia ca părerile lui să fie cunoscute la Phenian prin intermediul meu şi al altor mass-media', a spus Gomi în cadrul unei conferinţe de presă.



Jurnalistul japonez a relatat că prima sa discuţie cu Kim Jong-Nam a avut loc în 2004 pe aeroportul din Beijing. Schimburile constante de mesaje au început în 2010, fiind urmate de interviuri la Macao şi Beijing, în 2011, când cei doi au vorbit şapte ore.
Ultimul lor contact este un mesaj electronic primit de jurnalist în 2012, la puţin timp după moartea tatălui lui Kim Jong-Nam.
'Afirma că ţara lui nu are nicio şansă să supravieţuiască fără reforme şi fără măsuri de liberalizare similare celor luate în China', a declarat Gomi. 'Credea că puterea nu trebuie transmisă de la un urmaş la altul şi că liderul trebuie ales printr-un proces democratic', a mai spus el.
Kim Jong-Nam spunea că nu l-a întâlnit niciodată pe fratele său vitreg mai mare, Kim Jong Un, care i-a succedat la putere tatălui lor, Kim Jong-Il.
În pofida imaginii sale de playboy şi de amator de jocuri de noroc, Kim i s-a părut lui Gomi 'un intelectual cu simţul umorului' care spunea că îi place 'să consume alcool şi să cânte laolaltă cu oamenii obişnuiţi, japonezi şi sud-coreeni' şi care spera că într-o bună zi 'toate zidurile ce divizează lumea se vor prăbuşi'.
Kim Jong-Nam a fost prezentat, o vreme, drept succesorul lui Kim Jong-il, dar a căzut în dizgraţie în 2001, după ce a fost reţinut pe aeroportul din Tokyo deoarece avea asupra lui un paşaport dominican fals.
El ar fi spus atunci că dorea să viziteze Disneyland.

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY