CAMERA FEDERATIVĂ A SINDICATELOR MEDICILOR ÎI CERE LUI IOHANNIS SĂ NU PROMULGE LEGEA SALARIZĂRII


Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor îi cere lui Kluas Iohannis să nu promulge legea salarizării şi să verifice constituţionalitatea acesteia, pe motiv că reprezintă o nedreptate pentru medicii care fac linii de gardă , în ceea ce priveşte orele suplimentare de muncă.

"Legea salarizării introduce prin Anexa II Capitolul II, art.5 alin.(2) altă prevedere privind timpul de lucru, decât cea existentă în Codul Muncii. Această nouă reglementare prevede pentru medicii angajați în unități sanitare unde se organizează linii de gardă (pentru continuitatea asistenței medicale), program de lucru de 48 de ore /săptămână obligatoriu (norma legală de muncă de 35 ore pe săptămână și gărzi obligatorii până la 48 de ore pe săptămână). Considerăm că acest lucru, (raportat la art.16 din Constituție), conduce la încălcarea principiului egalității în drepturi prin obligarea acestei categorii de salariaţi la efectuarea orelor suplimentare fără acordul prevăzut de Codul Muncii prin art 120 alin.(2), cât și la încălcarea dreptului la măsuri de protecție socială (conform art. 41 din Constituție)", reiese din memoriul trimis de către Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor preşedintelui României.
Sindicaliştii spun că proiectul de lege al salarizării nu respectă mai multe principii prevăzute de Constituţia României.
"Considerăm că legea ar trebui să fie în acord cu următoarele principii din Constituție, (art. 16), principiul egalității cetățenilor și al art.6 din noua Lege şi anume: alin. a) principiul legalității, în sensul că drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme juridice de forța legii, (salariul cuprinzând salariul de bază, indemnizațiile, sporurile precum și alte adaosuri), alin.b) principiul nediscriminării alin. g) principiul transparenței mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, în sensul asigurării predictibilității salariale pentru personalul din sectorul bugetar. Constatăm că nu este garantată respectarea acestor principii", se mai arată în cererea sindicaliştilor.
Medicii mai explică şi inechitatea în ceea ce priveşte sporurile de muncă pentru condiții deosebit de periculoase.
"Considerăm că nu poate exista justificare obiectivă în cazul acordării acestui spor la nivel de chiar 1% față de 85% pentru condiții de muncă similare, (aşa cum expunerea la noxe nu diferă în funcție de tipul de unitate ori bunăvoința managerilor). Lipsa reglementării prin lege a mărimii concrete a sporului va genera un tratament diferit al angajaților care lucrează în condiții deosebit de periculoase în sectorul de sănătate", explică sindicaliştii.
Prin urmare, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea salarizării şi să fie trimisă înapoi în Parlament pentru a fi modificată.
sursa: stiri24ore.ro

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY