FERMIERII BRITANICI AVERTIZEAZĂ CĂ PIERDEREA MUNCITORILOR DIN UE VA CREȘTE PREȚURILE CĂPȘUNELOR

Prețul căpșunelor din Marea Britanie ar putea crește cu mai mult de o treime dacă statul nu poate asigura accesul muncitorilor europeni după Brexit, avertizează fermierii, în contextul în care cei mai mulți lucrători sezonieri vin din Polonia, Bulgaria și România, potrivit The Guardian.


Producătorii au cerut guvernului să introducă un permis de muncă pentru lucrătorii sezonieri, pentru a se asigura că extinderea producției fructelor, precum căpșunele, în Marea Britanie nu este oprită.
Potrivit estimărilor din raportul autorității comerciale British Summer Fruits, dacă producătorii care au sedii în Marea Britanie sunt forțați să își mute operațiunile către țări din UE pentru a asigura accesul la muncă, prețul căpșunelor va înregistra o creștere între 2 și 2,75 de lire per 400 de grame - o creștere de 37%.
Mai mult, dacă zmeura din Marea Britanie va fi înlocuită cu fructele importate, prețul va crește cu 50%, între 2 și 3 lire pe 200 de grame.
Industria fructelor precum zmeură, căpșuni, mure și afine valorează mai mult de 1,2 miliarde de lire.
Fermierii susțin că accesul muncitorilor din UE este vital pentru a susține producția, în condițiile în care nouă din zece lucrători sezonieri care activează în sectorul fructelor de pădure și căpșunelor vin din Uniunea Europeană, în special din Polonia, Bulgaria și România.
Cererea de personal este așteptată să crească la aproape 31.000 de oameni până în 2020, dacă producția va continua să crească în același ritm.

Urmăriți-ne pe;  FacebookYouTubeG+Twitter

SURSA: stiri24ore.ro
Citește alte articole, AICI


Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY