IOHANNIS: LEGĂTURILE COMERCIALE CU RUSIA NU REPREZINTĂ O PROBLEMĂ ÎN RELAȚIA ROMÂNIA-BULGARIA

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că relațiile comerciale dintre Bulgaria și Rusia nu reprezintă o problemă, subliniind că România și Bulgaria sunt atât state membre NATO, cât și ale Uniunii Europene.

Iohannis a declarat, răspunzând unei întrebări legate de faptul că Bulgaria depinde energetic de Federația Rusă, că nu există nicio problemă raportată la relația cu Rusia, subliniind că atât România, cât și Bulgaria sunt state membre ale Uniunii Europene, dar și membre NATO, care este o alianță defensivă, neexistând niciun exercițiu sau strategie îndreptată împotriva Rusiei.
"Cred că nu este nicio problemă în relația noastră dacă ne raportăm la Rusia. Pe de o parte, sigur că Bulgaria are legături comerciale, pe de altă parte, este foarte clar și suntem amândoi fermi în această privință, suntem împreună în Uniunea Europeană și suntem împreună în NATO, iar ca să fiu foarte clar, NATO este o alianță defensivă. Noi nu avem niciun exercițiu și nicio strategie îndreptată împotriva Rusiei. Noi nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei. Cum și anumite voci din Rusia susțin, eronat, că cineva s-ar pregăti cu anumite pachete împotriva Rusiei. Este greșit", a spus președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la reacțiile apărute din partea unor oficiali ruși în legătură cu scutul antirachetă din România. Șeful statului a spus că baza de la Deveselu are un rol "strict defensiv" și nu este îndreptat împotriva Rusiei.
"Destul de des, din păcate, în ultima vreme, se face referire la baza de la Deveselu. Baza de la Deveselu are rol strict defensiv și nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei. Și atunci dacă putem să facem și bine, putem să facem această delimitare, ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relație și sunt foarte mulțumit că împreună am reușit astăzi să subliniem că suntem împreună și că avem obiective împreună și în ce privește Uniunea Europeană și în ceea ce privește NATO", a mai spus Iohannis.
Președintele Bulgariei a explicat că pentru țara sa este importantă "diversificarea livrărilor și traseelor de energie", pentru a obține prețuri mai mici pentru aceste servicii, însă a subliniat că statul bulgar împărtășește opinia secretarului general al NATO, care a cerut ca liniile de comunicare cu Rusia să fie deschise, pentru a evita eventuale tensiuni.
"Pentru noi, în Bulgaria, este important să realizăm o diversificare a livrărilor și traseelor de energie, ceva important care va garanta o libertate mut mai mare în ceea ce privește luarea deciziilor, siguranță mai mare și, foarte important, prețuri mai mici. În ceea ce privește siguranța din zona Mării Negre, România și Bulgaria sunt țări membre NATO. Noi suntem parteneri în cadrul mai multor exerciții și inițiative, care au drept scop creșterea securității din zona Mării Negre. Bineînțeles, cu sprijinul NATO în ceea ce privește pericolele din exterior. Foarte important este, precum a spus și secretarul general al NATO, să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să existe un dialog sincer și deschis cu Rusia, care să scadă tensiunile și a se evita posibilele riscuri", a declarat președintele Bulgariei Rumen Radev.

Urmăriți-ne pe;  FacebookYouTubeG+Twitter

sursa: stiri24ore.ro
VEZI:

Top 10 cele mai TARI BANCURI

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY