LIDERII PSD ŞI ALDE AŞTEAPTĂ PROPUNERILE PENTRU NOUL EXECUTIV ŞI SPERĂ SĂ NU PIARDĂ GUVERNAREA

Stirea văzută altfel de MIHAI MATEI
Liderii PSD şi ALDE din ţară spun că nu au avut emoţii în ceea ce priveşte votul moţiunii de cenzură şi aşteaptă ca noul guvern să fie unul „mai patriot”. De cealaltă parte, susţinătorii lui Sorin Grindeanu speră că nu vor avea probleme în partid şi că preşedintele Iohannis va numi un premier PSD.


Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu (PSD), a declarat că rezultatul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu reprezintă o reintrare în normalitate, în ciuda situaţiei atipice ca partidul majoritar să-şi demită propriul executiv.
Marius Oprescu, care este şi preşedinte executiv al PSD Olt, spune că n-a avut emoţii cu privire la rezultatul votului, deşi admite că a fost unul strâns.
„Este un vot normal. În sfârşit, intrăm într-o normalitate, chiar dacă ceea ce s-a întâmplat este atipic. N-aveam niciun fel de dubiu că nu se întâmplă aşa, deşi votul a fost destul de strâns”, a afirmat el.
Preşedintele CJ Olt a adăugat că important este să se continue implementarea programului de guvernare, mai ales în ceea ce priveşte investiţiile.
„Sperăm ca acum să continuăm implementarea programului de guvernare, ceea ce am promis oamenilor, şi să dăm drumul la investiţii. Până una - alta, mare lucru nu s-a făcut pe sectorul investiţiilor”, a conchis Marius Oprescu.
Alba
Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat că şi-ar dori ca noul guvern să fie „mai patriot”, precizând că a venit momentul „să ținem la România”.
„Îmi doresc să fie un Cabinet foarte performat, să fie condus de un bun coleg din PSD și să se aplece cu toată tăria asupra problemelor care trebuie rezolvate în România. Mi-aș dori să fie mai patriot. Cred că a venit momentul să ținem la România, la Transilvania, să ținem la interesul național al românilor și al României”, a spus Ioan Dîrzu, fiind întrebat ce așteptări are de la noul Cabinet.
În privința moțiunii de cenzură, el a afirmat că este „un rezultat așteptat” și se bucură că echipa PSD „este unită și hotărâtă să ducă mai departe implementarea programului de guvernare”.
„Mă bucur și de aspectul că au reușit colegii parlamentari din Ardeal să-și spună punctul de vedere cu privire la problema cu UDMR-ul și cu o mobilizare serioasă s-a reușit și trecerea moțiunii. Este un lucru bun și apare ce spuneam înainte, restartarea guvernamentală, a activității politice și administrative a țării noastre”, a spus Dîrzu.
Parlamentarii de Alba au susţinut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.
Vaslui
Vasile Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, a declarat, miercuri, după moţiunea de cenzură, că votul i se pare „lămuritor” şi că acum urmează negocierirle pentru formarea unui nou guvern.
„Mie mi se pare că votul a lămuritor, guvernul sau ceea ce rămăsese din guvern şi refuza să părăsească posturile este obligat să facă acest lucru. Urmează negocierile pentru formarea unui nou guvern. Asta depinde de o majoritate care astăzi s-a manifestat şi sperăm că ea se va menţine în zilele următoare astfel încât în cadrul consultărilor cu preşedintele României să poată avansa o propunere sau mai multe propuneri în discuţiile pentru un premier”, a declarat Vasile Buzatu, preşedintele PSD Vaslui
Arad
Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar a sous, despre Sorin Grindeanu şi Victor Ponta că ar trebui „să fie întotdeauna taxaţi de români când vor mai cere votul”, iar de la membrii viitorului Guvern aşeaptă „să nu uite că datorită partidului sunt acolo”.
„În primul rând îmi doresc ca cei care vor fi în viitorul Guvern să nu uite că datorită partidului sunt acolo. În al doilea rând, îmi doresc ca să respecte cu sfinţenie programul de guvernare, care a fost votat de români. În al treilea rând, cu siguranţă, cei care vor fi în viitorul Guvern îşi vor face datoria”, a declarat preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.
Întrebat ce se va întâmpla din punct de vedere politic cu Sorin Grindeanu şi cu Victor Ponta, preşedintele PSD Arad spune că speră ca cei doi „să fie întotdeauna taxaţi de români când vor mai cere votul”.
„Din punctul meu de vedere, ei, la această oră, sunt ieşiţi din viaţa politică la vârf. Probabil că au altă strategie, cine ştie. Chiar nu mă interesează nici de unul, nici de celălalt. Regret că au ajuns ca să aibă asemenea atitudini faţă de români. Şi aici nu pun faptul că au fost colegii noştri de partid, dar faţă de români s-au comportat execrabil. Sper să fie întotdeauna taxaţi de români când vor mai cere votul, indiferent dacă vor face parte sau nu dintr-un partid politic”, a mai spus Căprar.
Liderul PSD Arad a afirmat că nu ştie cine va fi premier.
Dolj
Ion Cupă, președinte ALDE Dolj și vicepreședinte al partidului la nivel național își exprimă speranța că președintele României, Klaus Iohannis, va nominaliza premierul propus de coaliția PSD- ALDE, în cel mai scurt timp.
„Ceea ce era normal să se întâmple s-a întâmplat. Legitimitatea coaliției PSD-ALDE a fost întărită prin votul covârșitor dat în favoarea moțiunii de cenzură. Primul pas către soluționarea crizei a fost astfel făcut. Ne exprimăm speranța că președintele Klaus Iohannis va contribui la închiderea acestui episod de criză, prin nominalizarea candidatului de prim ministru ce va fi propus de coaliția PSD-ALDE în cel mai scurt timp. Românii așteaptă un guvern capabil să rezolve prioritățile de pe agenda reală a cetățenilor, un guvern în stare să pornească motoarele unei economii care să genereze dezvoltare pe termen mediu și lung”, a precizat deputatul ALDE.
Gorj
Deputatul Alin Văcaru, vicepreşedinte al PSD Gorj, care a votat împotriva moţiunii de cenzură, spune că „viaţa merge înainte” şi nu crede că partidul va lua măsuri împotriva lui. Totodată, Văcaru a afirmat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să numească un premier PSD, dar nu crede că acest lucru se va întâmpla.
„Sunt deputatul de Gorj, ales în circumscripția electorală și voi merge mai departe.Nu cred că au motive să ia vreo măsură împotriva mea. Nu vreau să stau niciodată de frică să nu fiu dat afară, doar că am un alt punct de vedere. Nu m-a chemat nimeni să mă convingă că trebuie să votez această moțiune. Să dea Dumnezeu să ne numească Iohannis Guvern de la PSD, ceea ce eu nu cred că se va întâmpla
Iaşi
Unul dintre cei mai aprigi adversari ai lui Liviu Dragnea, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, spune că respectă decizia luată în Parlament.
„Parlamentul României ca şi instituţie democratică pe care am propus-o prin Constituţie este una dintre puterile în stat care astăzi (miercuri – n.r.) a considerat necesar că trebuie să pice guvernul Grindeanu. Motivaţiile pentru care au făcut-o fiecare parlamentar în parte sunt convins că sunt diverse: unii au votat pentru, probabil un principiu de partid, alţii pentru un principiu de Constiuţie, alţii au votat ca să îl susţină pe Liviu Dragnea. Nu cred că s-au dus fiecare cu acelaşi gând acolo”, a declarat fostul lider PSD Iaşi, Mihai Chirica.
Potrivit unor informaţii 8 din 9 parlamentari PSD de Iaşi au votat moţiunea de cenzură.
„Asta este situaţia, este problema lor în faţa propriei lor conştiinţe. Dacă au făcut acest gest pentru faptul că au un obiectiv foarte clar faţă de comunitate şi înţeleg că îl pot sluji în felul acesta este o abordare, dacă au făcut-o confundând partidul cu liderul partidului este o altă abordare. Dar probabil că lucrurile se vor cizela în timp şi vom vedea exact ce s-a întâmplat acolo”, a explicat social democratul ieşean.
Timiş
Adrian Diaconu, senator PSD de Timiș, a refuzat să fie prezent, miercuri, în sală, declarând că speră să „nu se adeverească cele mai negre prorocii” și PSD să piardă guvernarea.
„Bănuiesc că toate calculele au fost făcute pe parlamentarii PSD și ALDE, iar prezența sau neplecarea din sală a parlamentarilor minorității și, am înțeles, a câtorva de la PMP a dat peste cap calculele. Dincolo de modalitatea de vot, în sensul că votul a fost controlat și cu bilele la vedere, a fost un vot, s-a tranșat situația. De aici încolo, să sperăm că nu se adeveresc cele mai negre prorocii. Temerea mea este că partidul ar putea să piardă premierul, guvernarea, și atunci ar fi într-adevăr o dramă. În rest, cred că lucrurile se vor calma, va fi nevoie de fiecare parlamentar PSD pentru voturile care vor urma. Nu am temeri vizavi de statutul personal, pentru că e nevoie în continuare de majorități, sunt voturi în continuare importante în care votul fiecărui membru de partid este important”, a afirmat Adrian Diaconu.
De asemenea, Adrian Pau, deputat PSD de Timiș, care a votat împotriva moțiunii, a precizat că „asta a fost voința colegilor”, cu privire la modul în care s-a votat moțiunea.
„Nu am cum să comentez, votul spune totul, asta a fost voința colegilor. Eu mă aștept să-mi continui activitatea așa cum mi-am început-o”, a afirmat Adrian Pau.
Caraş-Severin
Ion Spânu, deputat PSD de Caraș-Severin, a declarat, miercuri că cei patru parlamentari din județ nu au votat moțiunea împotriva guvernului Grindeanu și consideră că această „luptă” nu trebuia să se întâmple.
„Nu am niciun comentariu, nu-mi pare nici bine, nici rău, pentru că a fost guvernul PSD-ului, n-a fost guvernul altcuiva. Aici a fost o luptă absurdă, care nu trebuia să se întâmple, trebuia să se așeze la masă, să dialogheze și să ajungă la o concluzie. Am un gust amar, de dinainte am avut. Eu m-am poziționat cum m-am poziționat, a fost opțiunea noastră, a organizației din Caraș-Severin, premierul Grindeanu s-a născut acolo, familia lui este de acolo, tatăl lui e colegul nostru. Ca atare, nu am semnat moțiunea și astăzi nu ne-am prezentat la vot, ceea ce înseamnă tot același lucru, că am fost împotriva moțiunii. Nu am mai fost acolo, că nu avea rost, nu ne-am prezentat toți cei patru parlamentari, e același lucru”, a afirmat Ion Spânu.
Deputatul PSD de Caraș-Severin a mai precizat că se teme că PSD va pierde guvernarea, după ce moțiunea de cenzură a trecut.
„Eu sper să se întâmple ceea ce trebuie să se întâmple, lucruri bune pentru PSD. Dar premierul va fi desemnat de către președintele Iohannis și tare mă tem că propunerile PSD-ului nu vor fi acceptate de către președinte. Și ca atare, eu cred că am pierdut guvernarea, că PSD a pierdut guvernarea. Eu cred că președintele Iohannis nu va desemna un prim-ministru din partea PSD-ului și ALDE”, a declarat Ion Spânu.
Moţiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” a fost adoptată, miercuri, cu 241 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.
sursa: stiri24ore.ro

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY