Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat la Cluj-Napoca primul registru electronic național al pacienților cu melanom.
Medicii solicită sprijinul Ministerului Sănătății pentru popularizarea acestuia și pentru a decide obligativitatea înscrierii bolnavilor.
Președintele Conferinței Naționale cu participare internațională a Societății Române de Dermato-Oncologie și a Conferinței Asociației Dermatologilor Transilvani, care are loc la Cluj-Napoca, Rodica Cosgarea, a declarat, vineri, presei, că un astfel de registru este important pentru a se cunoaşte numărul bolnavilor de melanom din România.
”Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat în cadrul conferinței de la Cluj-Napoca primul registru electronic național pentru bolnavii de melanom, adulți și copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătății așa ceva nu există. Este important un astfel de registru pentru a se știi câți bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, și este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicităm ajutorul Ministerului Sănătății pentru popularizarea acestui registru și să se decidă obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către cadrele medicale”, a spus Cosgarea.
Potrivit acesteia, inițial, un registru care nu era electronic a fost înființat în urmă cu trei ani pentru cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest a României în care s-au înregistrat de către medici peste 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.
”Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), incidența melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori, dar când am făcut evaluarea în urmă cu trei ani pe cele șase județe am ajuns la o incidență de 11 la 100.000 de locuitori, de trei ori mai mult. Concluzia este că nu avem date reale și de aceea este nevoie de un astfel de registru electronic, unde datele se înscriu ușor”, a explicat Rodica Cosgarea.
În cadrul conferinței de la Cluj-Napoca, specialiștii dermato-oncologi abordează teme precum leziuni precanceroase, tumori cutanate și melanom, care apare și la vârste tinere, dar și tumori pediatrice sau dermatoze inflamatorii.
Societatea Română de Dermato-Oncologie, înființată la Cluj-Napoca în 2010, a fost afiliată la începutul lunii iunie la Societatea Europeană de Dermato-Oncologie.
Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, fiind responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Numărul cazurilor de melanom a crescut de peste 4 ori în ultimii 30 de ani în Europa și SUA.
La Cluj-Napoca se desfășoară în perioada 15-17 iunie 2017 cea de-a VIII-a Conferință Națională cu participare internațională a Societății Române de Dermato-Oncologie și a XXI-a Conferință a Asociației Dermatologilor Transilvani. Manifestarea reunește peste 300 de medici dermatologi din țară și străinătate.
sursa: stiri24ore.ro
Comentarii
Trimiteți un comentariu