ULTIMA ORA

România va plăti milioane de euro din cauza politicii PSD în domeniul mediului

USR semnalează public că actuala coaliție PSD – ALDE obligă România să plătească milioane de euro penalități pentru că nu își atinge țintele de reciclare impuse de Uniunea Europeană.

România este deja în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană, din cauza gropilor neconforme de gunoi și în pre-infringement pentru netranspunerea corectă a legislației europene. Dacă situația nu va fi remediată, în curând vom avea de plată milioane de euro penalități.
Pentru a evita un nou infringement și pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a deșeurilor, Guvernul Cioloș a emis în 2016 trei ordonanțe de urgență.
Marți a fost aprobată în Parlament, ordonanța 68/2016 care încerca rezolvarea infringementului pentru transpunere incorectă a legislației europene. Însă, din păcate, aceasta a fost modificată în Comisia de Mediu, persistând în transpunerea eronată și astfel neatingându-și scopul declarat.
„USR a încercat retrimiterea la comisie a legii, apoi a încercat să respingă amendamentele prin care incinerarea deșeurilor a fost trecută în categoria reciclării, contrar directivei europene. Acest lucru, alături de o serie de alte modificări incorecte, se va traduce în continuarea procedurii de infringement. Din păcate, nu am fost ascultați, iar USR a fost singurul partid care a votat pentru respingerea legii”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea, membru al comisiei de mediu.
USR îi cere public președintelui României să respingă OUG 68 și va lupta în comisia de mediu pentru a păstra OUG 38/39 în forma care să salveze România de infringement.
Tot marți, în Comisia de mediu din Camera Deputaților, a fost din nou amânat votul pentru celelalte două ordonanțe ale Guvernului Cioloș.
Ministerul Mediului plănuiește să desființeze în întregime Ordonanța 38/2016 care completează legea deșeurilor de ambalaje și care a contribuit la creșterea ratelor de reciclare a ambalajelor în 2016.
„Această ordonanță a încercat să rezolve problema atingerii țintelor de reciclare, în condițiile în care sistemul OTR-urilor, majoritatea anchetate de DIICOT, devenise nefuncțional. După multe săptămâni de dezbateri și amânări, marți, ar fi trebuit ca legea să primească votul final, dar Ministerul Mediului a venit cu propunerea șoc să se abroge cu totul ordonanța. A rezultat o nouă amânare a votului final pe lege, iar USR anticipează că se va amâna din nou din cauza tensiunilor politice din aceste zile”, a explicat deputatul USR Cornel Zainea.
Probabil că una dintre cele mai importante modificări introduse prin ordonanța 38, realizată în scopul îndeplinirii obiectivelor de reciclare la nivel național, a fost obligativitatea implementării unui sistem viabil de depozit – returnare pentru operatorii economici care comercializează produse ambalate. Reglementarea anterioară a ordonanței instituia un sistem restrictiv ceea ce făcea imposibilă implementarea pe scară largă a circuitului garanție-returnare, circuit care oferă valoare recipienților.  
Subliniem faptul că este necesară păstrarea modificărilor din ordonanță și elaborarea unei metodologii de implementare a acestei prevederi de către Ministerul Mediului, așa cum, de altfel, OUG 38/2016 solicită.
În ceea ce privește OUG 39/2016, ordonanța care completează legea Fondului de Mediu, se încearcă din nou amânarea taxei la groapă, care a intrat în vigoare din ianuarie 2017 la susținerea și asumarea guvernului Cioloș, după îndelungi amânări din 2011 încoace. Considerăm că taxarea depozitării sau a oricărei alte forme de eliminarea a deșeurilor, în coroborare cu alte măsuri de reducere a generării deșeurilor precum sistemul “plătesti pentru cât arunci” sau sistemul garanție – returnare pentru ambalaje poate avea afecte pozitive și poate contribui la tranziția spre o Românie mai curată, cu cetățeni, industrie și autorități mai responsabile.
Taxa la groapă va produce efecte cu impact mai mare în contextul în care banii încasați de la autoritățile publice locale vor susține programe de finanțare pentru creșterea capacităților de reciclare, colectarea separată a biodeșeurilor, tratarea prin compostare a biodeșeurilor în propria gospodărie, alte programe de reducere a deșeurilor generate, alături de programe de educație și conștientizare.
Practic PSD operează în filozofia cu care ne-a obișnuit: dă poporului câțiva lei cu o mână și îi ia câteva sute cu alta.
Comunicat, USR.

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY