ZECI DE PERCHEZIŢII ALE DIICOT LA SPĂRGĂTORI DE SEIFURI ŞI CASE DE LUX

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Timiş, efectuează, miercuri, 45 de percheziții în judeţele Timiș și Arad pentru destructurarea unei grupări specializate în furturi din locaţii de lux şi tentativă la omor calificat.

Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de DIICOT, în cazul persoanelor vizate de percheziţii există suspiciunea că din 2013, aceştia ar fi avut ca preocupare săvârșirea unor furturi de lux în zona de vest a țării, de la mai multe persoane şi firme.
DIICOT arată că suspecţii acţionau în mod foarte precaut și premeditau cu atenție fiecare faptă, astfel, înainte de a acţiona, membrii grupării strângeau informații detaliate cu privire la locațiile vizate și persoanele păgubite, atât prin monitorizări și filaje repetate ale locațiilor, cât și prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locațiile vizate.

 

„Gruparea se concentra doar asupra unor locații în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracție și sustragerea seifurilor în care erau depozitate sumele de bani sau bunurile vizate. Planul infracțional era stabilit în prealabil, pe baza informațiilor obținute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte și sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp”, se arată în comunicatul DIICOT.
Potrivit documentului citat, membrii grupării obișnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locațiilor, existând și situații când suspecții au pătruns în locațiile vizate din alte spații învecinate.
De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, suspecții sustrăgeau și unitățile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor, potrivit DIICOT.
Suspecții acționau purtând cagule și mănuși, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare. Deplasările la locul faptei se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme.
DIICOT mai arată că cei acuzaţi obișnuiau să își planifice uneori mai multe “lovituri” succesive, concentrându-se pe seifuri ale unor societăți cu același profil de activitate.
Potrivit anchetatorilor, în 1 şi 2 ianuarie, membrii grupării au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri din Timiș, iar în noaptea de 12 spre 13 februarie au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparținând unor societăți cu profil de activitate “pariuri sportive” din judeţului Arad.
În timp ce acţionau la locaţiile citate, membrii grupării au fost surprinși și urmăriți de polițişti, încercându-se o blocare a autoturismului în care se aflau aceștia. Pentru a-și asigura scăparea, suspecții au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliție, determinându-l pe agentul aflat la volan să efectueze o manevră bruscă pentru a evita impactul, ceea ce a avut drept consecinţă ieşirea în decor și a punerii în pericol a vieții poliţistului.
sursa: stiri24ore.ro

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY