Dezvăluiri şi imagini şocante. Denunţătoarea din dosarul de corupţie de la CNAS: 'Se încearcă o intimidare la adresa mea'



Președinte demis al CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care procurorii DNA investighează decontări ilegale de la CASMB. Alături de acesta au fost arestate mai multe persoane de la vârful CNAS şi CASMB. Totul a pornit de la denunţul Alinei Ion, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL, cu ajutorul acesteia au fost realizate şi interceptările din dosar.
Alina Ion a dezăvăluit, într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro, că a încercat de mai multe ori în ultimii ani să sesizeze neregulile din sistem, dar nu s-a ales decât cu controale la propria firmă. Denunţătoarea din dosarul DNA revine cu detalii şocante şi documente, dar acuză şi o încercare de intimidare a sa. Concret, se încearcă readucerea în actualitate a unor informaţii anonime prezentate în presă în 2011, în care firma sa era acuzată de diverse nereguli. Controalele declanşate în urma acelor informaţii nu au conformat însă acuzaţiile.
În 2014, CNAS a fost sesizată cu privire la nereguli din sistem. În urma controalelor, s-a constatat că mulţi pacienţi au fost trecuţi fictiv în rândul beneficiarilor de îngrijiri medicale la domiciliu, iar în momentul în care au avut într-adevăr nevoie de astfel de servicii li s-a refuzat plata pe motiv că deja au beneficiat de decontări. Alina Ion a pus la dispoziţia STIRIPESURSE.RO  întregul raport întocmit în 2015.
"Este singurul raport făcut cum trebuie de antifrauda de la Casa Naţională. În 2015, pe timpul acela era domnul director Chivulescu. Urmare a declaraţiilor pacienţilor la Casa de Asigurări de Sănătate că nu au beneficiat de servicii de îngrijiri medicale de la nicio firmă, că nu au cunoştinţă de dosare înregistrate, s-a făcut un control. În urma memoriilor şi declaraţiilor pacienţilor, s-a făcut un control la Casa Bucureşti. Au fost chemaţi pacienţii şi aparţinătorii, pentru cei care între timp decedaseră. Aceşti pacienţi şi aparţinători au reconfirmat declaraţiile. Nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Mai mult, cauza s-a agravat în sistem. Sunt sute de astfel de hârtii. Am toate declaraţiile pacienţilor", a declarat Alina Ion pentru STIRIPESURSE.RO.
Denunţătoarea din dosarul de la DNA acuză o tentativă de intimidare prim readucerea în actualitate a unor acuzaţii vechi, demontate între timp.
"Aş vrea să se termine acel raport din 2011 cu decedaţii raportaţi de firma mea. Eu am citit din presă. Am făcut contestaţie la raportul de control. Am prezentat documentele, măsura s-a anulat, acolo scria clar că nu am avut niciun decedat, au fost anunţaţi din timp la Casă, conform normelor, numai că angajaţii Casei nu le-au pus la dispoziţie echipei de control şi s-au luat măsuri asupra Casei Bucureşti la momentul respectiv. Singura mea greşeală avută vreodată a fost legată de un angajat. Noi trebuie să anunţăm angajaţii la ITM şi la Casa de Sănătate în timp de cinci zile. Singura greşeală a fost că am anunţat în a şasea zi. Aia a fost toată greşeala pe care mi-au găsit-o. Pentru aia mi-au scăzut serviciile medicale, mi-au luat banii pe toate serviciile şi m-au penalizat cu maximum posibil, 30%. Am tăcut, nu am comentat atunci. Dar văd că se repetă un subiect neadevărat din 2011. Se încearcă o intimidare la adresa mea foarte mare. Dar am spus că nu am greşit cu nimic, există pacienţi, aparţinători, am adrese înregistrate. De fiecare dată am anunţat", mai afirmă Alina Ion.
Directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL relatează şi că pacienţi în situaţii grave erau refuzaţi de Casa de Sănătate pentru că ar fi beneficiat deja de îngrijiri, deşi acest lucru nu se întâmplase.
"Această fraudă în sănătate a început extraordinar de mult de undeva din 2010-2011 şi s-au agravat. Absolut toate documentele pacienţilor sunt înregistrate, fiind dovada că existau aceste falsuri. În rest, doar le răspundeau cinic pacienţilor că nu mai au dreptul la îngrijiri. Nu am căutat niciodată pacienţii, ei veneau la noi, depuneam dosarul normal la Casa de Sănătate şi se primea răspuns că nu se mai poate beneficia pentru că pacientul a beneficiat. Sunt sute pacienţi pe care i-am îngrijit pro bono, pentru că nu am putut să-i las aşa, pentru simplul răspuns al Casei că nu mai au fonduri sau pacienţii au mai beneficiat, ei nebeneficiind", mai relatează Alina Ion, care prezintă şi imagini şocante cu pacienţii refuzaţi de Casa de Sănătate. Bolnavii ar fi fost duşi cu ambulanța și refuzați de Lucian Bara şi Ovidiu Munteanu, potrivit Alinei Ion.

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY