Cea mai buna ciorba ardeleneasca. Care este secretul?


Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon. Rețetă de ciorbă de cartofi cu smântână și tarhon. Ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal. 

Ingrediente Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal:

  • 1 kg de cartofi ceruiți, să nu fie din cei sfărâmicioși
  • 300-500 de grame afumătură, eu am folosit 500 de grame de scăriță (coaste) afumată, care a avut și oase, dacă aveți numai carne, 300 de grame e suficient
  • ceapă mare
  • morcovi de mărime medie
  • 2 tije de țelină apio sau o bucată de rădăcină de țelină curățată de coajă (să fie cam cât un ou potrivit de mare)
  • 1 lingură de paprika dulce de bună calitate (să fie doar din ardei, fără cotoare și semințe)
  • 200 ml. suc proaspăt de roșii sau 150 ml. bulion de casă
  • 1 legătură de tarhon sau 1/2 legătură de tarhon, 1/2 legătură de pătrunjel (pentru o aromă nu atât de pregnantă)
  • opțional: 200 de grame de smântână lichidă pentru gătit (20-30% grăsime)
  • sare și piper
  • opțional, oțet aromatizat cu tarhon
  • opțional, ardei iute

Mod de preparare Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal:

1. În primul rând, afumătura, pentru că cel mai mult durează gătirea acesteia iar supa care va rezulta în urma fierberii afumăturii o vom folosi ca bază pentru ciorba noastră. Eu degresez cât de mult afumătura de grăsimea de la suprafață, credeți-mă, oricum va rămâne destulă. Dacă e foarte sărată, mai desărez afumătura înainte de a o fierbe, ținând-o 2-3 ore în apă rece (pe care o arunc). Pun afumătura la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece la foc potrivit și adun spuma de la suprafață de câteva ori.
2. În funcție de cât de repede va fierbe carnea afumată, atât de repede vom termina și ciorba, pentru că legumele și cartofii se gătesc foarte rapid. Eu am fiert-o cam 1 oră, timp în care s-a frăgezit foarte bine. După fierbere, am dezosat complet carnea și am tăiat-o în cubulețe potrivite.
3. În răstimpul în care fierbe afumătura, se curăță de coajă, se spală, se zvântă și se toacă toate legumele în cubulețe.
Observație: în afară de legumele pe care le-am trecut pe lista ingredientelor, mai puteți adăuga un ardei gras, o rădăcină mică de păstârnac sau de pătrunjel etc.
4. Se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi egale (cam de 2 cm) cartofii, pe care îi vom păstra în apă rece curată până când vom avea nevoie de ei.
5. După ce a fiert afumătura, supa rămasă se degresează în proporția dorită (și în funcție de cât de grasă a fost carnea afumată). E de dorit ca pe farfuria de ciorbă să plutească  niște steluțe de apetisante de grăsime, dar nu să fie acoperită de o peliculă uleioasă, care îți cam taie pofta. Se adaugă legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, se adaugă cartofii bine scurși de apă. Se readaugă în zeamă și cubulețele de carne afumată și se gustă zeama dacă e suficient de sărată ca să asezoneze și cartofii în timpul fierberii. Atenție, nu adăugați sare până nu gustați, pentru că și afumătura lasă sare destulă.
6. Se presară pe deasupra paprika (boiaua) și se amestecă. E foarte important să se folosească o paprika de foarte bună calitate, care nu doar că va da culoarea specifică ciorbelor ardelenești, ci va contribui mult și la gust, pentru că o paprika bună nu este nimic altceva decât o pudră făcută 100% din pulpă de ardei kapia deshidratați.
7. Se fierbe ciorba în clocote potrivite până când legumele și cartofii s-au pătruns bine, apoi se adaugă sucul de roșii proaspăt sau bulionul și se mai clocotește de câteva ori, se gustă ciorba și se potrivește gustul final de sărat și piperat. Dacă toți mesenii apreciază gustul picant, puteți adăuga ardei iute în toată ciorba, dacă nu, e mai bine să-l serviți separat.
Bancuri 2017
8. A venit și rândul tarhonului, am o tufă mare în grădină, care înverzește imediat ce se împrimăvărează și rezistă proaspătă până toamna târziu. De regulă, îmi pun câteva frunze la congelator și pe altele le conserv în oțet, acesta primind o aromă foarte plăcută de la tarhon.
9. Ciorba se presară cât e fierbinte cu frunze de tarhon proaspete, desfăcute de pe tulpină (care e mai fibroasă) și tocate mărunt. Dacă se dorește, se poate folosi, așa cum am specificat la lista ingredientelor, un amestec de pătrunjel și tarhon proaspăt. Se acoperă ciorba cu capacul și se lasă să infuzeze tarhonul preț de câteva minute, apoi se poate servi.
Dacă doriți să adăugați la ciorbă și smântână, aceasta se amestecă într-un castronel cu un polonic de zeamă fierbinte, abia apoi se adaugă în oală. E nevoie să temperăm smântâna pentru a preîntâmpina șocul termic care ar putea să o aglutineze (să se taie, să se îmbrânzească). Se servește ciorbița caldă, dacă se dorește se mai poate înăcri suplimentar cu oțet aromatizat cu tarhon. Poftă mare s-aveți!
Sursa: Retete ca la mama


Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY