Unele scoli din Timis ar putea ramane fara femei de serviciu, secretare sau contabili

O nouă prevedere legislativă, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ar putea lăsa unele școli din Timiș fără femei de serviciu, secretare și contabili. Acestor angajați nu li se mai permite cumulul de normă. Cei angajați cu două sau patru ore pe zi într-un loc și cu jumătate sau un sfert de normă în altul sau chiar în același loc vor trebui să renunțe la unele job-uri.


Se incarca
74 de persoane sunt în această situație, în Timiș, conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș. Aceste persoane sunt angajate cu un un sfert sau jumătate de normă, în diferite școli sau grădinițe. De îndată ce modificarea legislativă va intra în vigoare, iar de la 1 ianuarie nu mai au voie să cumuleze aceste fracțiuni de normă, aceste persoane vor trebui să opteze pentru un singur job.
VEZI mai multe filme subtitrate în limba română. Filme de Acțiune, Animație, Aventură, Comedie, Crimă, Documentar, Dragoste, Dramă, Familie, Fantezie, Groază, Mister, Război, SF, Thriller, Western

Este vorba despre Legea 153/2017 care nu mai permite cumulul de normă în unitățile de învățământ, în cazul personalului nedidactic, respectiv didactic auxiliar. Mai precis, nimeni nu poate depăși o normă, prin cumul.
În Timiș, mediul rural, contabilii, secretarele și femeile de serviciu au posturi cu 0,25 normă, 0,50 normă, persoane care au ajuns să cumuleze aceste norme.
Conform reprezentanților ISJ Timiș, dacă din 1 ianuarie nu se mai permite acest cumul, în județ sunt 74 de persoane care trebuie să renunțe la la posturi și nu se știe cine va veni în locul lor. Fiecare unitate de învățământ va trebui să caute o soluție, dar va fi dificil, ținând cont că sunt job-uri cu salarii mici și cu jumătăți sau sferturi de normă.

Potrivit Codului Muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcții, la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Aceeași normă prevede că sunt exceptate de la aceste reguli situațiile în care, prin lege, sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții.

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY