Al șaselea fluviu din lume ca mărime, descoperit sub Marea Neagră



Cercetătorii care studiază Marea Neagră au descoperit curenţi de apă pe fundul mării de 350 de ori mai mari decât fluviul Tamisa, sculptând canale asemănătoare râurilor de pe uscat. Răul submarin, care ajunge la 35 de metri adâncime, are chiar vârtejuri şi cascade, precum echivalentele sale terestre.

Dacă ar fi pe uscat, oamenii de ştiinţă estimează că ar fi cel de-al şaselea fluviu din lume, datorită cantităţii imense de apă ce se scurge prin el.
Descoperirea ar putea ajuta la explicarea vieţii de pe fundul oceanelor, departe de apele hrănitoare care se găsesc în apropierea ţărmurilor, întrucât aceste râuri duc cu ele sedimente şi nutrienţi.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds au folosit un submarin robotic pentru a studia pentru prima oară un canal adânc de pe podeaua Marii Negre.
Ei au descoperit un rău cu ape extrem de sărate, care a creat maluri şi care a inundat câmpiile din jur, precum râurile de pe uscat.
"Aceste râuri submarine sunt extrem de importante întrucât sunt un fel de artere pentru viaţa din adâncul oceanului", a declarat dr. Dan Parsons.
Fluviul submarin se întinde din Mediterana prin Strâmtoarea Bosfor, până în Marea Neagră, unde apa are o salinitate mai scăzută. Acest lucru determina apa din Mediterana să curgă ca un rău pe fundul mărilor, sculptând un canal de 35 de metri adâncime şi de 960 de metri lăţime. Este singurul rău submarin activ descoperit până acum în întreaga lume.
Fluviul curge cu aproximativ 6km pe oră cu 22.000 de metri cubi de apă pe secundă, de 350 de ori mai mult decât Tamisa şi de 10 ori mai mult decât Rinul.
Răul din Marea Neagră curge doar 60 de km, până când atinge marginea platformei şi se împrăştie în adâncul mării.
Sursă: Realitatea

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY