Păpădia (Teraxacum officinale) este planta medicinală cu o serie de beneficii pentru organism, dar și planta care deschide sezonul recoltării plantelor medicinale din flora sponană. Citește când înflorește păpădia și care sunt proprietățile și beneficiile sale.
Rădăcina şi frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză şi insulină, conţin principii active, acizi fenolici şi steroli. Beneficiile păpădiei sunt numeroase datorită proprietăților sale terapeutice. Află de ce este important să culegi păpădie și pentru ce afecțiuni poate fi folosită.
Păpădia înflorește primăvara, în lunile martie, aprilie, mai și se găsește pe aproape orice suprafață cu iarbă verde. Este o plantă rezistentă, cu frunze crestate și fără puf, cu zimți, care poate crește în înălțime aproape 12 centimetri. Tulpinile păpădiei au flori galbene, luminoase, iar florile se deschid dis-de-dimineață și se închid seara ori atunci când vremea este mohorâtă.
.
POATE TE INTERESEAZĂ;
Cele mai bune frunze de păpădie sunt frunzele tinere. Acestea se culeg fie primăvara, imediat cum a apărut planta, fie toamna târziu, atunci când apar fruze noi. Sunt recomandate frunzele mici și tinere, deoarece în scurt timp, mai ales atunci când păpădia înflorește, devin amare și nu sunt sănătoase. Florile de păpădie se rup cu mâna, dar se aleg în special florile intens colorate. Se culeg frunzele de păpădie, în special cele late, care se taie cu ajutorul unui cuțit exact de sub mijlocul rozetei. Rădăcinile se recoltează fie cu mâna, fie cu ajutorul unei lopeți. Cel mai indicat este ca recoltarea să se facă după ploaie, atunci când pământul este moale.
Efect antioxidant;
Efect detoxifiant;
Diuretic natural;
Proprietăți calmante;
Proporietăți antiinflamatoare;
Antireumatice;
Anticancerigene;
Hipoglicemiante;
Proprietăți vitaminizante;
Proprietăți tonice.
Frunzele de păpădie au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele care conţin vitaminele A, B, C, D şi H, luteina, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate. Păpădia este un diuretic natural Este un diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv, și ajută la eliminarea metalelor grele din ţesuturi.
Rădăcinile de păpădie, spălate şi fierte în ceai, au efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi ceea ce este cel mai important subţiază sângele. Păpădia îmbunătățește digestia și previne balonarea Ceaiul de păpădie este un tratament natural pentru prevenirea constipației, dar și fermentația intestinală. Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul ajută la prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă.
Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, datorită efectului detoxifiant, preparatele cu păpădie favorizează secrețiile biliare și hepatice și ajută la îmbunătățirea funcției ficatului. Păpădia este un tonic energizant pentru organism Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea persoanelor obosite și care se îmbolnăvesc repede. Aceste tulpini, odată ajunse în stomac, îmbunătăţesc sucul gastric al stomacului, curăţându-l de substanţele care se depun de-a lungul timpului şi care îngreunează buna funcţionare.
Tot aceste tulpini consumate pe o perioadă de 30 – 40 zile, acum, primăvara, când sunt fragede şi zemoase, sunt un remediu invizibil pentru cei care suferă de artrită şi reumatism. Ceaiul de păpădie ajută la reducerea stresului Ceaiul de frunze de păpădie reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului. O cură de 10 – 14 zile, cu frunze de păpădie, puse în salată, cu tulpini, poate detoxifia ficatul mult mai repede. Consumat frecvent, în cazul descoperirii celulelor canceroase s-a observat înjumătăţirea lor. Este demonstrat medical faptul că ceaiul de rădăcină de păpădie a distrus celule afectate de leucemie.
Păpădia poate fi consumată fie proaspătă, în salate sau o diversitate de alte preparate, fie sirop, infuzie, pulbere sau cataplasmă. Iată cum se utilizează: Păpădia în salate Se folosesc frunzele de păpădie proaspete alături de frunze proaspete de spanac sau alte verdețuri. Salata se asezonează cu sare, piper și oțet balsamic, după gust. Salata poate fi consumată drept garnitură alături de un preparat din carne, pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Sirop de păpădie Siropul de păpădie se obține prin fierberea la foc mic a 500 de grame de flori de păpădie, cu 500 ml de apă și 100 de grame de zahăr. Preparatul se ține pe foc până când capătă o consistență ușor vâscoasă, după care siropul se lasă la răcit pentru 24 de ore.
După ce s-a răcit, se filtrează și se pune în sticle curate și sterilizate. Siropul de păpădie poate fi consumat, în cantități mici, înainte de mesele principale Infuzie de păpădie Infuzia de păpădie este un adjuvant natural în cura de detoxifiere a organismului, dar și în afecțiunile stomacale și protecția ficatului. Pentru infuzie vei avea nevoie de 250 ml de apă clocotită, 10 grame de frunze și flori uscate de păpădie. Infuzia se lasă acoperită pentru 10 minute, după care se filtrează și se lasă să se răcească.
Ceaiul de păpădie poate fi îndulcit cu miere, în funcție de gust. Cataplasma de păpădie Cataplasma este destinată strict utilizării externe și este indicată pentru tratarea eczemelor cutanate. Pentru a obține cataplasma este nevoie de zdrobirea florilor și frunzelor proaspete de păpădie. Preparatul obținut se pune peste zona afectată și se lasă să acționeze. Contraindicații și reacții adverse pentru păpădie Curele cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la recomandarea medicului specialist.
Comentarii
Trimiteți un comentariu