Alimentul zilei: Conopida - calorii si valori nutritionale, plus o reteta

 


Conopida reprezinta o sursa buna pntru a asimila vitamine si minerale necesare corpului. Iata cate calorii contine si ce valori nutritionale are.


O portie de 100 de grame de conopida contine 25 de calorii, 4,9 g de carbohidrati (4% din doza zilnica recomandata), 1,92 g proteine (4% DZR), 0,28 g grasimi (1% DZR) si 2 g fibre alimentare (5% DZR).

Vitamine:


- Vitamina B9 (Folati): 57 mcg (14% DZR)

- Vitamina B3 (Niacina): 0,507 mg (3% DZR)

- Vitamina B5 (Acidul pantotenic): 0,667 mg (13% DZR)

- Vitamina B6 (Piridoxina): 0,184 mg (14% DZR)

- Vitamina B1 (Tiamina): 0,050 mg (4% DZR)

- Vitamina C: 48,2 mg (80% DZR)

- Vitamina K: 15,5 mcg (13% DZR)

- Vitamina E: 0,08 mg (0,5% DZR).

Electroliti:


- Sodiu: 30 mg (2% DZR)

- Potasiu: 299 mg (6% DZR).


Minerale:


- Calciu: 22 mg (2% DZR)

- Fier: 0,42 mg (4,5% DZR)

- Magneziu: 15 mg (3,5% DZR)

- Mangan: 0,115 mg (7 %DZR)

- Zinc: 0,27 mg (2,5% DZR)

- Fosfor: 15 mg (2% DZR).

- Cupru: 0,039 mg (4,5% DZR).


Fitonutrienti:


- Luteina: 1 mcg.

Cum consumi caloriile asimilate


Cele 25 de calorii asimilate dintr-o suta de grame de conopida le poti consuma mergand pe jos sapte minute, alergand trei minute, inotand doua minute sau mergand cu bicicleta timp de patru minute.

Reteta cu conopida

Ingrediente

Pentru 4 portii:

1. 450 gr conopida

2. 2 cartofi mici

3. 1 ceapa mica

4. 10 gr unt

5. 2 linguri cu varf de smantana

6. 250 ml lapte

7. 400 ml supa de legume (sau 400 ml apa plus un cubulet Knorr)

8. 2 linguri de ulei

9. un cabanos sau un chorizo

10. coriandru proaspat

Mod de preparare

Este de departe cea mai fina supa crema pe care am preparat-o. Un pic dulce, cremoasa, coriandrul proaspat dandu-i un parfum aparte.. Eu nu m-am formalizat prea tare, insa cu un decor mai stilizat, este o crema care poate sa fie servita si la o masa mai speciala.


Daca nu ai de-a gata supa de legume, incepi cu aceasta. Pui apa la fiert iar cand fierbe pui cubuletul cu gust de legume si mai lasi 5-10 min. Conopida o cureti, o speli si o rupi in buchetele mici sau poti folosi conopida congelata, gata portionata. Cartofii ii tai cubulete ca sa se patrunda repede.


In cele 2 linguri de ulei calesti putin ceapa taiata felii, apoi adaugi conopida, laptele, supa. Se fierbe totul primele minute la foc mai mare, apoi la foc mic, circa 20 min. Se paseaza cu mixerul vertical si se repune oala pe foc, adaugand si smantana. Amesteci si mai lasi 2 min.


Intr-o tigaie prajesti feliute de cabanos sau chorizo, coriandru il toci marunt si decorezi farfuriile. Se serveste calda. Pofta buna!

Retete culinare romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala


Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY