Cum sa prepari sparanghelul

 

Cum sa prepari sparanghelul

Sparanghelul, o planta ce nu este apreciata la adevarata ei valoare in gospodariile romanesti, are numeroase beneficii pe care le poate aduce sanatatii tale.

Sparanghelul este o sursa buna de fibre si de vitamine, precum A, C E si K. In plus, planta este bogata si in glutation, un antioxidant ce protejeaza organismul de radicalii liberi, ce pot duce la aparitia cancerului.



Cum gatesti sparanghelul

Inainte de a gati sparanghelul, acesta trebuie curatat rapid sub un jet de apa rece, apoi tijele trebuie rupte, deoarece capatul gros are o consistenta lemnoasa si nu poate fi mancata usor.

Pentru a indeparta partea lemnoasa a sparanghelului, nu trebuie decat sa indoi usor fiecare tija, iar aceasta se va rupe exact de unde poate fi consumata. Partile lemnoase se arunca, iar tijele ramase se pot gati fie intregi, fie taiare in sectiuni de cativa cm lungime.

Cel mai frecvent, sparanghelul este pregatit la abur, dar el poate fi preparat si pe gratar, prajit sau la cuptor sau la microunde. Dupa 2-3 minute de tinut la abur, testeaza sparanghelul folosind o furculita. Acesta ar trebui sa fie moale, incat sa poata intra furculita, dar usor crocant.


Daca doresti sa-l servesti rece, clateste sparanghelul in apa rece dupa ce l-ai gatit la abur. Astfel isi va mentine culoarea intensa si nu va continua sa isi modifice consistenta din pricina temperaturii.


Pentru a-l gati la cuptor, e suficient sa pui tijele ramase intr-o tava, sa le stropesti cu putin ulei si sa le potrivesti de sare si piper. In 10-15 minute va deveni crocant si va incepe sa-si schimbe culoarea, moment in care vei sti ca sparanghelul este facut.


Sparanghelul merge de minune gatit si la gratar, aceasta fiind poate si cea mai rapida metoda. Presara sparanghelul cu sare si piper intr-un castron, apoi adauga ulei de masline si amesteca tijele intre ele pentru ca uleiul sa se distribuie uniform. Pune apoi legumele pe cuptorul incins si lasa tijele cam 1-2 minute pe fiecare parte.


Oricare metoda de gatire a sparanghelului ai alege, tine cont ca fierberea nu este mentionata in acest articol, si exista un motiv pentru asta. Sparanghelul contine nutrienti solubili in apa, iar expunerea lui prelungita la apa duce la pierderea multor elemente nutrivite.

Sparanghelul: beneficii si recomandari

Lastarii de sparanghel au o multime de beneficii pentru sanatate, asa ca trebuie sa faca parte din alimentatia noastra. In vremurile antice, se folosea sparanghelul pentru efectele sale afrodisiace, insa timpul a scos la iveala nenumarate alte beneficii ale acestuia.


Sparanghelul este bogat in vitamina K si acid folic, precum si in continutul de vitamina C, beta-caroten, vitamina E, zinc si seleniu.

Din punct de vedere caloric, sparanghelul este aliat de pret in curele de slabire, o portie alcatuita din 5 lastari neavand mai mult de 20 de calorii.




Beneficii pentru sanatate ale sparanghelului

Benefic pentru sanatatea inimii – fiind bogat in vitamina K, sparanghelul previne formarea cheagurilor de sange. De asemenea, continutul ridicat de vitamina B ajuta la reglarea hemocisteinei, care aunci cand este prezenta in exces reprezinta un pericol pentru sanatatea inimii.


Sparanghelul contine mai bine de 1 gram de fibre solubile la o portie de o cana, ceea ce inseamna ca acesta ne scade riscul de infarct.


Regleaza nivelul de zahar din sange – sparanghelul are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sange.


Scade riscul de diabet de tip 2 – riscul de diabet de tip 2 creste odata cu aparitia inflamatiei, ceea ce inseamna ca proprietatile antiinflamatoare ale sparanghelului ajuta la prevenirea aparitiei diabetului.


Benefic in lupta cu cancerul – sursa bogata de glutation, sparanghelul ajuta la uciderea celulelor cancerigene. Asadar, consumul de sparanghel este recomandat persoanelor care se lupta cu cancerul de colon, de plamani, osos ori cu cancerul la san.

Previne aparitia pietrelor la rinichi – sparanghelul functioneaza precum un diuretic natural, ajutand organismul sa elimine sarea in exces, precum si fluidele. Intrucat elimina toxinele din rinichi, consumul de sparanghel previne formarea pietrelor la rinichi.

Imbunatateste digestia – datorita continutului ridicat de fibre si proteine, sparanghelul faciliteaza tractul intestinal, facilitand digestia.


Benefic pentru femeile insarcinate – nutritionistii sustin ca sparanghelul este un aliment-minune pentru femeile insarcinate, datorita continutului sau ridicat de acid folic. Acidul folic asigura dezvoltarea normala a fatului pe parcursul celor 9 luni de sarcina.


Cum alegi sparanghelul

Lastarii de sparanghel trebuie sa fie proaspeti, sa nu aiba o textura moale si nici o textura lemnoasa la capete. Pentru a te bucura de gustul, dar si de beneficiile sale, consuma sparanghelul la cel mult o zi, doua dupa ce l-ai achizitionat.


Pentru a se pastra proaspat, depoziteaza sparanghelul in frigider, dupa ce i-ai infasurat capetele in servetele de hartie.

Comentarii

RECOMMENDATION OF THE DAY