Lipsit de grăsimi animale și bogat în nutrienți, laptele vegetal este cea mai bună alternativă, care poate înlocui laptele animal. În plus, laptele vegetal nu conține lactoză, grăsimi saturate și nici colesterol. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate.
CUM SA DEVII POPULAR PE INTERNET!!!
Laptele vegetal este o bombă energetică, plină de minerale, vitamine și grăsimi bune, care nu îngrașă, ci menține silueta și păstrează sistemul cardiac în condiție optimă. Iar dacă sunteţi vegetarieni, ţineţi post ori nu tolerați laptele de vacă, atunci laptele vegetal este varianta ideală pentru micul dejun.
Pe de altă parte, dacă ești adepta unei alimentații vegetariene, dar vrei să ai oase puternice și dinți sănătoși, o siluetă perfectă, precum și o bună funcționare a sistemului vascular și osos, trebuie să găsești surse de calciu alternative.
Recunoscute pentru cantitatea mare de calciu pe care o conțin, semințele de susan se pot transforma, la rândul lor, într-un lapte vegetal delicios, laptele de susan, care dintre toate variantele de lapte vegetal, este cel mai bogat în calciu.
În plus, este o sursă importantă de proteine, magneziu, cupru, zinc, mangan, fier, seleniu, fosfor, vitamina B1 și B6. Doar o lingură de semințe de susan conține 88 mg de calciu. Pentru obținerea unui pahar de lapte de susan se folosesc 4 linguri de semințe și 250ml de apa.
Astfel, 1 pahar de lapte de susan conține 352 mg de calciu, în timp ce 1 pahar de lapte de vacă conține 291 mg de calciu. Iar doza de calciu recomandată zilnic este cca 500 mg. Alt mare beneficiu este că laptele din semințe de susan este alcalin, în timp ce laptele de origine animală este, în preponderență, acid.
Semințele de susan au proprietati nutritive, preventive si curative incredibile și sunt utilizate de câteva mii de ani în medicina tradițională, dar și în gastronomie.
Semințele de susan au proprietăţi anti-îmbătrînire, datorită conţinutului de sesamină şi sesamolină, pe care nu le are nici o altă plantă. Acestea au puternic rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen şi contribuie la scăderea colesterolului.
Semințele de susan sunt o sursă importantă de fitosteroli care au numeroase beneficii în scăderea colesterolului și îmbunătățirea sănătății inimii.
Laptele de susan are numeroase beneficii antiinflamatorii, reducând durerea de artrită reumatodidă și este un susținător natural al sănătații oaselor și al vaselor de sânge.
Cel mai cunoscut tip de semințe de susan are o culoare ivorie, deschisă, însă există şi semințe de susan maro, negre şi roşii. Au gust de nucă, dulceag, care se intensifica dacă sunt uşor prăjite. Semințele de susan de culoare neagră sunt însă mai puternice ca şi aroma. Un lucru interesant de ştiut este că seminţele de susan de culoare neagră conţin cu 60% mai mult calciu decât cele albe.
Mod de preparare pentru laptele de susan
rodusele obținute din prelucrarea semințelor de susan sunt extrem de gustoase și consistente: uleiul de susan, tahini (pasta de susan bogată în acizi grași nesaturați), halvaua (derivat din tahini) și gomasio (susan copt și parțial râșnit, combinat cu sare).
De asemenea, semințele de susan sunt ingrediente folosite în patiserie pentru diverse produse precum biscuții, sau batoanele, sau pot fi condimente minunate, adăugate în supe și salate.
Din semințele de susan putem face diverse deserturi, pâinici sau clasica rețetă de lapte de susan cu miere si vanilie:
150 g susan integral înmuiat în prealabil peste noapte;
2 L apă filtrată;
îndulcitor natural după gust (miere);
1/4 linguriță praf vanilie.
Toate se amestecă în blender și se consumă împreună cu pulpa sau se strecoară. Se mai pot adăuga migdale, sâmburi de floarea soarelui, sau cânepă. Pentru a schimba gustul intens și ușor amărui, adaugă în prepararea lui curmale sau banane și gustul intens de susan va dispărea.
!!! Nu folosiți susan alb, cel găsit în supermarket-uri fiindcă va ieși amar. Folosiți doar susan integral sau susan negru.
Comentarii
Trimiteți un comentariu